30 Haziran 2018 Cumartesi

Küflenen gıdalar


Salça
Küflenme

    Muhakkak mutfakta küflerle hepimizin başı derde girmiştir. Peki buna engel olabilir miyiz. Hangi gıdalar nasıl korunur? Ve küflenen gıdalar tüketilebilir mi? İsrafı hoş görmeyen müslümanlar olarak bazı şeyleri atmaya da kıyamıyoruz fakat bunlar sağlığımız için tehdit oluşturabiliyor. Binlerce çesidi olan küf genelde rutubetten , sicaktan kaynalidir. En zararli çeşidi yeşil- siyah küfleridir.
  Mesela yoğurt,salça,sebze,meyve,şarküteri ürünleri,sirke,turşu,zeytin gibi yumuşak dokulu gıdalarda küf oluşunca küflü kısmı alıp kalanını yemeyin. Çünkü küf gözükmese de tüm gıdayı sarmıştır.eski kaşar gibi sert dokulu gıdalarda ise dikkatlice etrafa bulaştırmadan küf 2-3 cm kalınlığında alınır kalanı kullanılabilir. Ayrıca küfün koklanmasi bile bağışıklık sistemi hastalıklarına,bağırsak ve karaciğer hasarlarına neden olabilmektedir.

Gıdaları korumak için ise paketi açılanları buzlukta ya da salamura olarak saklayabiliriz, salçayi da firinda biraz    kurutabilir ya da üzerini sıvı yağ ile kaplayabilirsiniz.

Fermantasyon ürünlerde ise maya ve küf karıştırılır. Eğer beyaz ve baloncuklu yapidaysa maya, öbek halinde ve tüylü yapidaysa küf olduğuna kanaat getirilebilir.

28 Haziran 2018 Perşembe

Helal lokma






Ey iman şerefi ile müşerref olan ehli iman! Size rızk olarak verdiklerimizden en temiz olanlarından yiyin. (Bakara 57)
Ayeti kerime de açıkça bizden istenen temiz gıdalardan yememizdir. Biz ise şimdilerde şüphelilerden haramlardan kaçınmak yerine en iyi ihtimalle caiz fetvası aramaya başlıyoruz. Ne yazık ki ulkemizin çoğunluğu Müslüman olsa da gıda konusunda hassasiyetler oldukça az. Bu nedenle de lokmalarin helal ve haramligini araştırma sorumluluğu bize düşüyor. Blogumda bahsettiğim birçok katkı maddesi hakkinda makaleyi kaldırmak zorunda kaldım içerik kabul edilmiyor. Ama bizim de bilinçlenmemiz gerekiyor. Bir bocekten elde edilen Karmen E120,şellak E904 en sık karşılaşılan katkı maddelerinden. Bu e kodlara içindekiler bölümünden ulaşabilirsiniz.
Peki helal lokma niye bu kadar önemli?
Ashabın büyüklerinden Sad bin Ebi Vakkas (ra) Hazretleri Peygamberimize (s.a.v.) gelerek: Ya Rasülallah! Dua buyurunuz da ben duası makbul olanlardan olayım. der. Peygamberimiz de Ona: Ya Sad! Helal ve güzel (olan, haramdan arınmış olanı) ye. Duan kabul olur. buyurdular. (Gazali, İhya, c.2 s.114 Müesseset-ül Halebi 1967- Kahire)
Yemek maddi manevi vücudumuzu ve ruhumuzu (maneviyatımizi) direk olarak etkilemektedir.

22 Haziran 2018 Cuma

Kâğıt kebabı tarifi

Kâğıt kebabı
4 kişilik yemek için;
Yarım kilo kuşbaşı et
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 yeşil biber
Yarım çay bardağından biraz fazla bezelye
1 kasık biber ve domates karışık salça
Biraz sıvıyağ
Karabiber,tuz

Yapılışı;

Önce etleri kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sonra sogan ve biberle biraz kavurun ve havuç, patates ekleyin yumuşamaya başlayınca sırasıyla bezelye ve salçayı ekleyip biraz kavurun su ve tuz ekleyin ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra birer porsiyon olarak yağlı kağıda sarıp 200 derecede 20-25 dk pişirelim afiyet olsun 😊

15 Haziran 2018 Cuma

Baklava tarifi


Baklava tarifi

Midye baklava tarifi


Midye baklava tarifi

50 Gr tereyağı
4 bardak un
1su bardağı süt
2 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç malzemesi için;
2,5 su bardağı süt
2 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbet için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Bir dilim limon

*Şerbetin şekerlenmemesi için şu ve şekeri ateşe koymadan karıştıralım ettirmeye çalışalım

Yapılışı; hamurun tüm malzemelerini ekleyip unu da kontrollü olarak eleyerek koyalım ve yumuşak bir hamur elde edelim(kulak memesi)
Sonra 8 eşit parçaya ayırıp merdane ve nişastayla tatlı tabağı büyüklüğünde açalım ve streçleyerek buz dolabında 1 gece bekletelim.

Muhallebiyi sut ve irmiği kaynatıp cevizi ekleyerek hazırlayalim

Şerbeti de 10 dk kaynatıp altını kısalım ve 5 dk da böyle kaynatalım (limon da en başta atılacak)

Hamurları teker teker açalım ve ortadan ikiye bölelim 5 cm aralarla bir tatlı kaşığı muhallebi ekleyelim ve kenarlarını kapatalım ara kısımları parmakla bastırıp keselim sonra ters çevirip üstü pileli uçları sivri olacak şekilde şekillendirelim. Üzerine bolca sade yağ sürüp 150 derecede üstü kızarana kadar pişirelim ve şerbet ve baklava sıcak olacak şekilde şerbeti dökelim. Kesinlikle hamur olmuyor ve bu ölçuyle iki tepsi kadar baklava çıkar

Şimdiden afiyet olsun :)