Salça Küflenme |
Muhakkak mutfakta küflerle hepimizin başı derde girmiştir. Peki buna engel olabilir miyiz. Hangi gıdalar nasıl korunur? Ve küflenen gıdalar tüketilebilir mi? İsrafı hoş görmeyen müslümanlar olarak bazı şeyleri atmaya da kıyamıyoruz fakat bunlar sağlığımız için tehdit oluşturabiliyor. Binlerce çesidi olan küf genelde rutubetten , sicaktan kaynalidir. En zararli çeşidi yeşil- siyah küfleridir.
Mesela yoğurt,salça,sebze,meyve,şarküteri ürünleri,sirke,turşu,zeytin gibi yumuşak dokulu gıdalarda küf oluşunca küflü kısmı alıp kalanını yemeyin. Çünkü küf gözükmese de tüm gıdayı sarmıştır.eski kaşar gibi sert dokulu gıdalarda ise dikkatlice etrafa bulaştırmadan küf 2-3 cm kalınlığında alınır kalanı kullanılabilir. Ayrıca küfün koklanmasi bile bağışıklık sistemi hastalıklarına,bağırsak ve karaciğer hasarlarına neden olabilmektedir.
Gıdaları korumak için ise paketi açılanları buzlukta ya da salamura olarak saklayabiliriz, salçayi da firinda biraz kurutabilir ya da üzerini sıvı yağ ile kaplayabilirsiniz.
Fermantasyon ürünlerde ise maya ve küf karıştırılır. Eğer beyaz ve baloncuklu yapidaysa maya, öbek halinde ve tüylü yapidaysa küf olduğuna kanaat getirilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder