KEFİR
Kefirin Faydaları
Kefir Nedir
Selamün aleyküm arkadaşlar bugün çok faydalı bir tarifle karşınızdayım :) kefir; bu yazımızda kefir nasıl mayalanır, kefir haram mıdır, kefir mayasini nerede bulurum, kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır, kefir mayası (danesi)nasıl saklanır, kefir mayası ne zaman değiştirilmelidir,faydaları neler gibi birçok konuda bilgi edineceğiz;
Kefirin faydaları;
*Zengin mikraflora (özellikle, otizm, haşimato gibi bağışıklık sisteminin zarar verdiği hastalıklarda bağırsak florasını Düzenlemeye önemli ölçüde katkı sağlar)
*30 dan fazla faydalı bakteri
*Vitamin ve mineral zengini
*Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderir.
*Kolesterolü düşürür.
*Vücudu ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden temizler.
*Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
*Bağırsakları temizler.
*Ülser rahatsızlığına iyi gelir.
*Sindirimi kolaylaştırır.
*Sedef ve Egzama tedavilerinde kullanılır.
*Vücut fonksiyonlarını düzene sokar.
*Gastrit tedavisinde kullanılır.
*Patojen mikro organizmalara karşı savaşır.
*Mantara iyi gelir.
*Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
*Kan damarlarını temizler
*Kalp rahatsızlıklarını giderir.
*Kolon kanserini önler
*Pankreas sorunlarına karşı direnç sağlar.
*Vücut direncini artırır. Enerji verir.
*Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
*Safra kesesi taşlarının dökülmesini sağlar.
*Tümör büyümesini önler.
*Metabolizmayı çalıştırır.
*Kilo vermeye katkı sağlar.
*Saçı canlandırır.
*Akne ve sivilcelere iyi gelir.
*Vücutta oluşan bakterileri korur.
*Diş eti hastalıklarını tedavi eder.
*Yağ asidi seviyesini düşürür.
*İshale iyi gelir.
*Şişkinliği azaltır.
*Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.
*Alerjiye iyi gelir.
*Sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın korunmasını sağlar.
*Stresi azaltır.
*Dikkat eksikliğini giderir.
*Uyku sorununa iyi gelir.
*Migrene iyi gelir.
*Depresyon sürecinde kullanılır.
*Mide gazını azaltır.
*Kırışıklıkları azaltır. Cilde gerginlik kazandırır.
*Gut haslığını tedavi edici özelliği vardır.
*Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
*Enfeksiyonlara karşı etkilidir.
*Mide ve bağırsak sağlığını korur.
*Vücudu tonksinlerden arındırır.
*Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
*Ağız kokusunu iyileştirmeye yardımcıdır.
*Regl döneminde oluşan mide kıramplarına iyi gelir.
*B3, B6 ve Folik asidi üretimine yardımcı olur.
*Protein alımını ve sindirimini sağlar.
*Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.
*Ağız kokusunu giderir.
*Bronşite iyi gelir.
*Soğuk algınlığı sonucu boğazda oluşan iltihaplanmayı giderir.
*Kansızlığa iyi gelir. metastazı engeller.
*Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.
Kefir nasıl yapılır
Kefir için light süt hariç tüm sütler kullanılabilir. Kefir mayalanırken çok iyi şekilde dezenfekte edilmiş geçereçler kullanılmalıdır. Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki kefir hakkında bilinmesi gerekenler başlığında bulabilirsiniz.
1 litre süt için en fazla 1 tatlı kaşığı kefir danesi kullanılmalı. Ve kefiri mayalarken oda sıcaklığında 24 saat bekletilmesi yeterli olacaktır. Fakat ekşi seviyorsanız bu süre 30-50 saat olabilir. Kefiri mayalama sürecinde illaki karanlıkta tutmaya gerek yoktur!!
Kefiriniz yoğunsa su karıştırarak içebilirsiniz. +4 derecede 20 gÜn kadar bozulmadan bekletebilirsiniz. çok sık tüketildiğinde bağırsak tembelliğine yol açabileceği için sabah kahvaltı öncesi içmek daha iyi olacaktır.
Kefir yaparken nelere dikkat etmeliyim;
Kefir danelerine elinizle kesinlikle dokunmayınız!
Kefir danelerini salınımı olan metaller etkileyebildiğinden Hiç değdirmemekte fayda var!
kefir yaparken plastik veya tahta kullanın fakat tahta da çok mikrop barındırabildiğinden önce kaynar suyla dezenfekte edin.
Kefirin ya da danenin bozulduğunu nasıl anlarım
Dane seçimi oldukça önemli.kaynağını bilmediğiniz daneyi kullanmayın!
Danelerde yaprak gibi açılma varsa,
Kum gibi dağılma varsa
Pembe-kahverengi renkler varsa (ki bu bulaşıdır) kesinlikle kullanmayın.
Gerektiği kadar dane kullandığınız halde kefir üstte suyu altta kalıyorsa daneyi değiştirin. (bu durum bazen mayanın çokluğundan da kaynaklı olabiliyor bu normaldir.)
Kefirin tadı acımsı ya da kötüyse
Kefirin kokusu kötüyse ( koku mayanın etkisinin artması dalayısıyla zamanla doğal olarak da artabilir bu normaldir.)
Daneleri değiştirme vaktiniz geldi demektir.
Daneyi kefirdanemden alabilirsiniz.
Kefir danelerini nasıl saklamalıyım?
5 gün ve daha kısa süreli saklamalarda üzerini örtecek kadar süt ve bir tatlı kaşığı kefir karışımında buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz
5-20 gün kadar saklamak istiyorsanız kefiri 24 saatlik mayalanma sonrası süzmeden dolapta saklayabilirsiniz.sadece biraz ekşime olabilir bunu tüketmekte de bir sakınca yoktur.
Daha uzun bir süre saklamak istiyorsanız üzerini örtecek kadar bir süt-kefir karışımına koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. (bunu çok tavsiye etmiyoruz çünkü dondurucuda kaldığı her gün dane özelliğini, faydasını biraz daha kaybediyor.)
kefir haram mı?
Arkadaşlar fermante gıdaların (turşu,sirke,ekşi maya..) neredeyse hepsinde bu alkol açığa çıkar fakat bu alkol ilave olmadığı için ve de süreci tamamlamadığından tüketilmesinde bir beis yoktur. (Allah-u Alem)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder