Ekşi mayalı ekmek tarifi
selamün aleyküm arkadaşlar bugün ekşi mayalı ekmek hakkında konuşalım istedim. Tabi kendi sağlığımıza da dikkat ediyoruz ama evde bı de küçük bebek varsa daha fazlası gerekiyor sanırım. Ben de bu konuda oldukça araştırma yaptım. Ekşi mayanin yapılışı ekmeğin yapılış teknikleri gibi öğrendiğim birçok bilgiyi sizinle paylaspay istedim.
Tarifleri başka bir yazıda paylaşacağım insalinş. Burada genel bilgilerden bahsedelim.
Ekşi maya çok eskilere dayanan insanligin en önemli miraslarından bence. Ama tabi bunu yaparken bir çok püf noktasına dikkat etmek lazım. Mesela her ekşi mayalı ekmek ya da tam buğday unundan yapılan ekmek yeterince sağlıklı değildir 😯 neden mi. Mesela ilk ekşi mayayı oluştururken iyi dezenfekte edilmezse yararlı bakterilerle birlikte zararlılar da çoğalır. Ekşi mayalı ekmek oda sıcaklığında mayalanir ve fazla eksirse o ekşimtrak tat aslında hamurun çürümeye başladığını gösteriyor. Ayrıca bu mayalanma süreci nisbeten kısa olduğu için hamur içinde yüksek şeker hala ihtiva eder durumda. Bu da çabuk acikmaya sebep olur. Bunları engellemek için soğuk fermantasyon uygulanmalı. Usul usul mayalanmaya bırakılmalı ekmek. En az 48 saat 😌.
Ekşi mayalı ekmek gerçekten şu sözü haklı çıkarıyor; EMEKSİZ YEMEK OLMAZ!!
Tariflerde görüşmek üzere
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder