29 Nisan 2018 Pazar

Bisküvili çikolata dolgulu muffin

Çikolatalı muffin tarifi
Mozaik çikolata dolgulu muffin tarifi

Malzemeler:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
2 yumurta
2 su bardağı un
Kahvaltılık çikolata
Damla çikolata
1 yemek kaşığı kakao
 Petibör bisküvi

28 Nisan 2018 Cumartesi

El açması muska böreği

Muska böreği tarifi

Malzemeler;
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
Kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı soda
50 Gr tereyağı
2 su bardağı un

İç malzemesi;
Yarım yeşil biber
Yarım kuru soğan
1 su bardağı kadar Lor-peynir karışımı
Karabiber,kırmızı biber


Yapılışı;
Un hariç diğer malzemeleri karıştırıp dikkatlice unu ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim ve hamuru dört eşit parçaya bölüp her parçayı açarak uzun şeritler halinde keselim. Üzerine sıvı yağ sürüp bir ucuna iç koyalım ve muska şeklinde katlayalim. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim ve çörek otu serpelim. Üzeri kızarana kadar 180 derecede pisirelip. Afiyet olsun.

27 Nisan 2018 Cuma

Sivas katmeri Tarifi

Sivas katmeri Tarifi

1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2/3 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı kadar un (azar azar ekleyin ki insan una farklılık olabiliyor)
Aralarına sürmek için sade yağ(tarifi sayfamda var)

Yapılışı;
Ilık Su,ılık süt,maya, şeker karıştırılıp 10 dk bekletilir ve kalan malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. 20-30 dk hamur mayalanmaya bırakılır iki bezelye ayrılıp ikisi açılır aralarına yağ sürerek bir tanesi dörde katlanır diğer hamurun ortasına konur aynı şeklide yağlanarak o hamur da bu kare hamur içinde kalacak şekilde yağlanarak katlanır.ve merdaneyle tepsinize göre açılır. Üzerine 1 kaşık yoğurt ve bir yumurta sarısı sürülür. Bıçakla iz yapılır 15-20 dk bekletilip 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Deneyen herkese afiyet olsun

24 Nisan 2018 Salı

Pizza tarifi

Selamün aleyküm arkadaşlar bugün paylaşacağım pizza tarifi hem kolay pizza hem de lezzetli bir pizza. İnce hamuru ve bol malzemesiyle damarları şenlendirecek bı lezzet. E hadi o zaman buyrun tarife..

Evde pizza tarifi


Malzemeler:

1 çorba kaşığı kuru maya
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Biraz tuz
Un

2 yemek kaşığı kadar Ketçap
2 yeşil biber
250 Gr kadar kaşar peyniri

**İsteğe bağlı mantar,mısır,zeytin, sucuk ilave edilebilir.

Hazırlanışı
Önce hamur malzemeleri hazırlanır.hamur ele yapismayacak vea cilabilecek yumuşakliktayuolmalı muşaklık  bırakılır. Bu arada diğer malzemeler doğranır peynir rendelenir.mayalanan hamur istenen şekil ve büyüklükte açılır tepsiye konur üzerine ketçap sürülür hafif peynir serpilip diğer malzemeler yerleştirilir üzerine de peynir serpilip fırına verilir 180 derecede domatesler suyunu çekene kadar 20 dk kadar pişirilir sıcak servis edilir

Şimdiden afiyet olsun..


23 Nisan 2018 Pazartesi

Yumurta Salatası

Yumurta Salatası
Yumurta Salatası tarifi
Hem sağlıklı hem de lezzeti olan bu salata doyurucu da
Siz de benim gibi farklılıklardan hoşlanıyorsanız yumurtayi bi de boyle deneyin derim.

Malzemeler
1 yumurta
2-3 yaprak yeşil soğan
Biraz maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,Nane, kirkırm biber,karabiber

Tüm malzemeleri doğrayıp karıştırıyoruz ve afiyetle yiyoruz :)

**Fakat Arkadaşlar yumurtanın sıcak olmamasına dikkat edin ki yeşillikleri pişirmesin

Tava böreği tarifi

Selamun aleykum arkadaşlar Bugun hem pratik hem lezzetli yumuşacık bir börek tarifim var e hadi bekletmeyeyim o zaman


Peynirli tava böreği tarifi

2 yufka
1 su bardağı lor
1 çay bardağından biraz az tuzlu peynir
Biraz maydanoz
Tuz, karabiber

Sos için
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tava hafif yağlanıp en alt ve en üst katlara ikişer kat olmak üzre her kata sos sürülüp iç serpilir alt kısık ya da orta ateşte pişirilir sonra çevrilip üst kikısmın aynı şekilde pişirilir. Çok pratik ve yumuşacık bir börek herkese tavsiye ederim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun....

22 Nisan 2018 Pazar

fırında tavuk tarifi

Fırında lokum gibi tavuk tarifi
Fırında lokum gibi tavuk tarifi

Selamün aleyküm arkadaşlar size küçük bir sır vereyim .. terbiyeli olan etleri akşamdan terbiye Edip dolapta dinlendirmek çookk lezzetli kılıyor yemeğimizi. Ayrıca tavuğa köri ve mayonezi de çokk yapıştırıyorum mmmh. Bu postu sabahın 7 sinde yazıyorum ama canım tavuk çekti  😅. Neyse arkadaşlar çok gevezelik etmeyeyim de tarife geçeyim ben.

Malzemeler:

Yarım kilo kadar tavuk ( kullandığınız parçalar kalın olmasin misal bagetse açın iç kısmını göğüs ise ikiye bölüp inceltin )

1 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı köri
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2-3 yemek kaşığı yoğurdun sulu kısmından
Yarım çay bardağı sıvı yağ- zeytin yağı karışık

Tavuk güzelce yıkanıp tercihen derisi alınınca (bence deriyle pişirmek daha güzel yapıyor asıl tadı yağı orada) malzemelerin hepsi karıştırılıp dolapta dinlenmeye bırakılır. Diğer gün fırın paşetinde ( poşete kurdanla bir kaç delik açmayı unutmayın) 200 derecede kızarana kadar pişirilir. İsteğe bağlı pilav salata yanında tavsiyemdir :) deneyimlere afiyet olsun arkadaşlar..

** Aceleniz varsa yarım saat dinlendirin pişirebiliriz ama aynı sonucu beklemeyin
**Fırın poşeti yoksa tercihen ağzı kapalı bı kapta pişirebilirsiniz ama aynı yumuşaklık olmaz.

ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır

Ekşi mayalı ekmek tarifi

selamün aleyküm arkadaşlar bugün ekşi mayalı ekmek hakkında konuşalım istedim. Tabi kendi sağlığımıza da dikkat ediyoruz ama evde bı de küçük bebek varsa daha fazlası gerekiyor sanırım. Ben de bu konuda oldukça araştırma yaptım. Ekşi mayanin yapılışı ekmeğin yapılış teknikleri gibi öğrendiğim birçok bilgiyi sizinle paylaspay istedim.
Tarifleri başka bir yazıda paylaşacağım insalinş. Burada genel bilgilerden bahsedelim.
  Ekşi maya çok eskilere dayanan insanligin en önemli miraslarından bence. Ama tabi bunu yaparken bir çok püf noktasına dikkat etmek lazım. Mesela her ekşi mayalı ekmek ya da tam buğday unundan yapılan ekmek yeterince sağlıklı değildir 😯 neden mi. Mesela ilk ekşi mayayı oluştururken iyi dezenfekte edilmezse yararlı bakterilerle birlikte zararlılar da çoğalır. Ekşi mayalı ekmek oda sıcaklığında mayalanir ve fazla eksirse o ekşimtrak tat aslında hamurun çürümeye başladığını gösteriyor. Ayrıca bu mayalanma süreci nisbeten kısa olduğu için hamur içinde yüksek şeker hala ihtiva eder durumda. Bu da çabuk acikmaya sebep olur. Bunları engellemek için soğuk fermantasyon uygulanmalı. Usul usul mayalanmaya bırakılmalı ekmek. En az 48 saat 😌.
 Ekşi mayalı ekmek gerçekten şu sözü haklı çıkarıyor; EMEKSİZ YEMEK OLMAZ!!

 Tariflerde görüşmek üzere

18 Nisan 2018 Çarşamba

Kumlu pasta tarifi


Kumlu pasta (tarla kek) tarifi

Malzemeler
Kek için;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • Kabartma tozu
  • Vanilya
  • 3 çorba kaşığı kakao
Islatmak için;
  • Yarım su bardağı süt
Kreması için;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 50 Gr kadar çikolata
  • Vanilya
  • 1 paket krem şanti
Üzeri için;
  • 1 paket sade rondo bisküvi
  • 1 kaşık kakao
Hazırlanışı
  1. Kek için şeker yumurta önce karıştırılır ve diğer malzemeler de eklenerek homojen hale getirilir.
  2. Kek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir, bu arada kreması hazırlanır.
  3. Süt, şeker, un karıştırılıp pişirilir, muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp içine tereyağı ,vanilya ve çikolata eklenip eritilir.
  4. Soğuyunca bir paket krem şanti eklenir ve sütle ıslatılan keke dökülür.
  5. Üzerine rondodan geçirilmiş bisküvi serpilir, şimdiden afiyet olsun :)

Not: bu tarifi nefis yemek tarifleri sayfasında da ben  paylaşmıştım fotoğraf oradan alıntıdır. 

16 Nisan 2018 Pazartesi

Bezelye nasıl saklanır

Dondurucuda bezelye

Mevsimi geldiğinde alıp uygun şartlarda saklanan yiyecekler insana hem kolaylık sağlıyor hem de içi rahat bı şekilde sağlıklı biçimde bu yiyecekleri tüketebiliyoruz. Bunlardan biri de bezelye. Tabiki marketlerde kolayca bulabikiyoruz ama özellikle bizfenol A recinesiyle kaplı teneke kutular (ayrıca cıva içeriği) diyabet, kalp damar hastalıklarıyla da ilişkilendiriliyor. Ayrıca içeriğinde BPA gibizararlı bileşenler de var. Kendimize ve sevdiklerimize değer verdiğimizi belli etmenin en güzel yolu sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Ayrıca buzluğa atılan bezelyenin görüntüsü taptaze ve açık yeşil oluyor. Konserve deki rahat dağılıyor,tadı değişiyor ve de köyü yeşil soluk bı rengi oluyor. Ayrıca bezelyeyi saklamak oldukça basit:

Mevsimindede (Nisan,mayis) aldığınız bezelyenin içini çıkarıp birer pişirimlik pişirimlik buzdolabi poşetlerine ya da dondurucu için özel saklama kaplarına koyabilirsiniz. Ayrıca illa önceden çıkarmanız da gerekmez dondurucuda taneler birbirine yapışmış orta. Şimdiden deneyimlere kolay gelsin ve afiyet olsun.. 

10 Nisan 2018 Salı

Vita yağ tarifi (sade yağ)

Vita yağı (sade yağ) tarifi

Vita yağı (sade yağ) tarifi

Selamün aleyküm arkadaşlar;

Özellikle Osmanlı'da çokça kullanılırmış bu yağ turu .Tereyağının içinde hem protein hem süt içeriği haliyle su da bulunmakta. Margarin için de aynı şekilde. Ayrıca onu daha iyi ( sağlıklı ) hale getirmenin hiç bı yolu yok zannimca. O yüzden de hayatımızda aslında hiç olmaması gerekir bence. Yakında onun için de bir alternatif paylaşmayı düşünüyorum 😶. Aslında asıl Vita yağ dedikleri o tarif olacak. Bu yağla Sarıyer böreği, baklava, kurabiye( hazır kurabiyelerin aslında püf noktası)  gibi tariflerinize açık ara fark atacak.

Ben 500 Gr tereyağını erittim biraz derin bı tencerede olursa daha rahat ayrışır. Ocağı çok açmayın ki yanmasın. Ben eriyince hafifçe karıştırıp üstündeki beyaz köpükleri olabildiğince almaya çalıştım.sonra hiç ellemeden iki dk kadar ateşle tuttum ve bir kaba dibindeki tortuyu karıştırmadan döktüm. 1 su bardağı kadar süt çiktı 😮 . Bunu buzlukta en az 8 ay kadar sağlayabilirsiniz. Oda sıcaklığında da tutabilirsiniz çünkü artık onu bozacak unsurlardan temizlenmiş durumda e afiyet olsun :))

9 Nisan 2018 Pazartesi

Koyulaştırilmiş şekerli süt (süt reçeli)

Süt reçeli tarifi

Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı şeker

Yapılışı;sütü içine tahta kaşık bırakarak arada da karıştırarak orta ateşte 1-2 saat arası (1-1,5 su bardağı kalana kadar) pişirelim sonra sütü ekleyip karıştırarak 15 dk eriyene kadar pisirelim. Süt reçelimiz hazır herkese afiyet olsun..

Süt reçelini muhallebilerde, pasta kremasında,dondurmada ve kahvaltıda tüketebilirsiniz şimdiden afiyet olsun herkese :)

Çikolatalı dondurma tarifi

Hazır elim değip sut reçeli yapmışken şöyle yaz gelmeden bol çikolatalı yumuşak dokulu lezzetli bir dondurma yapalım dedim benim gibi hazır gıda tüketmek istemeyenlere birebir. :)

Eğer yapamam derseniz
https://www.baldo.com.tr/
Baldo dondurmadan güvenle sipariş edebilirsiniz.

Çikolatalı dondurma tarifi

250 Gr kahvaltılık çikolata
300 Gr koyulaştırılmış şekerli süt
150 Gr krema
İki yemek kaşığı kakao
İki yemek kaşığı sıcak su
Bir fiske kaya tuzu
1 yemek kaşığı nişasta
3/4 su bardağı süt
Vanilin

Yapılışı
Nişasta ve kakaoyu sıcak su ile eritip tüm malzemeyi mikserle cirpalim iyice karıştığına emin olduktan sonra bir tencereye alıp bı taşım kaynatalım buzluğa da koyabileceğimiz ısıya dayanıklı bir kaba koyalım soğuyunca buzluğa kaldırıp 1 gün bekletelim diğer gün afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun..

8 Nisan 2018 Pazar

Haşhaşlı irmikli tatlı


Bugün çok ama çok lezzetli gevrek bir şerbetli tatlı tarifi paylaşıyorum arkadaşlar sizinle buyrun tarife geçelim..

Haşhaşlı şekerpare

Malzemeler;

60 Gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
Üzerine için biraz haşhaş

Şerbeti için;
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Birkaç damla limon

 Hazırlanışı;

Önce şerbetimizi hazırlayalım. Kaynayan şerbetin altını kısıp 15 dk kısık ateşte kaynatalım limon ekleyip 5 dk sonra kapatalım.
Hamur işin un hariç tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğuralım çok sert olmayacak şekilde unu da kontrollü olarak ekleyelim. Hamurumuza şekil verip hashasa batiralim ve tepsiye dizdikten sonra 180 derecede fırın ısınıncaya kadar dolapta dinlendirelim. Üzeri kızarıncaya fırını kapatıp içinde 10 dk bekletelim. Çıkarınca iki dk sonra ılık serbetimizi de dökelim afiyet olsun arkadaşlar :)


6 Nisan 2018 Cuma

Tavuk burger

Tavuk Burger


_Burger Hamuru için;

Yarım çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı ılık su
1/3 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yumurta akı(sarısı üzerine ayrılacak)
1 tatlı kaşığı kuru maya (yarım instant yaş maya da kullanabilirsiniz)
Aldıgı kadar un

_
1.5 tavuk göğsu (yıkayıp kurulduktan sonra hafif tuzlayalim)
Biraz un,yyumurt akı,galet unu( yumurtayı bulayıp bızartmak için.
3 adet kornişon turşu
Bir kaç yaprak kıvırcık lahana

_ sosu için
Yarım çay bardağı kadar mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı ketçap
Çok az karabiber,tuz


Hazırlanışı; önce ekmeğimizi hazırlayayım; maya,şeker, ılık su ile süt ile karıştırılır. Üzeri köpükleşene kadar 5 dk bekletilir sonrasında diğer tüm malzemeler eklenerek kontrollü olarak un eklenir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edeceğiz sonra hamur 20 dk kadar mayalanmaya bırakılır. Sonra istenen buyuklukbü bezeler koparılıp( ben iki-üç tane yapiyorum genelde ) uzerüze yumurta sarısı sürüp biraz susam ve çörek otu serpilir 20 dk mayalanir. Sonrasında 200 derecede ısınmış fırında pişirilir

Tavuk göğsü biraz  ince şekilde yaprak gibi kesilir öce una sonra yumurta akına ve sonra galeta ununa bulanıp kızgın hafif yağlı tavada kızartılır.

Hamburger ekmeği ikiye bölünür sosun bı kısmı alt ekmeğe sürülür sırasıyla tavuk marul,turşu,tavuk, marul eklenir ve soslanan diğer ekmekle kapatılır.şimdiden yiyen herkese afiyet olsun arkadaşlar.

5 Nisan 2018 Perşembe

Nevzine tarifi



Hamuru;
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • 125 gr tereyağı-margarin
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz
Şerbeti;
  • 2 su bardağı şeker
  • 2, 5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon
  • Yarım su bardağı pekmez
Hazırlanışı
Önce şerbeti şeker ve suyu kaynatalım. Şerbet kaynamaya başlayınca 10-15 dk daha kaynatın ve almadan önce limonu ekleyelim. Ocaktan aldıktan sonra da pekmezi karıştıralım.
Hamur için; süt, yağ, tahin, sirke karıştıralım sonra tereyağı, kabartma tozu ve unu ekleyip yoğuralım en son cevizi ekleyelim. Bu ölçüler; 0rta boy dikdörtgen borcam için uygundur. hamuru borcama düzgün şekilde yayalım. Çatalla uzun çizgiler yapıp süsleyebilirsiniz. Daha sonra 200 derece ısınmış fırında 15-20 dk üstü kızarana kadar pişirelim. Çıkınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra (5 dk kadar sonra) kesip şerbetini dökelim. Afiyet olsun.

4 Nisan 2018 Çarşamba

Meyveli etimekli kup tarifi


Meyveli etimekli kup tarifi


Meyveli etimekli kup tarifi


Arkadaşlar çok teferruatlı yazdığım için gözünüz korkmasın gayet kolay ve sunumu şık lezzetli mi lezzetli bir tarif. E hadi başlayalım o zaman..


Muhallebi için;
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
3/4 çay bardağı şeker
1 portakal
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ceviz
4 dilim Etimek
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
Birkaç damla limon
Süslemek için;
Çilek
Çikolata
Antep fıstığı
Kurabiye

Yapılışı:
Önce 1 su bardağı su ve şekeri 15 dk kaynatıp birkaç damla limon damlatılarak 2 dk daha kaynatarak şerbetimizi hazırlayalım.
Şebetimiz kaynarken muhallebi kısmını pişirebiliriz bunun için yarım portakal suyu ve kabuğunu, un, nişasta, şeker, sütü karıştırıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
Etimekli servetle ıslatıp yarısını 3 kupa paylaştırıyoruz. Üzerine hafif ceviz serpip kremanin yarısını da 3 kupa paylaştırıyoruz. Üzerine kalan etimekleri paylaştırıp kalan kremayi da eşit bı şekilde paylaştırıp üzerini kurabiye,çikolata,çilek ve fıstıklı süsleyebilirsiniz şimdiden yapanlara afiyet olsun.

Közlenmiş kırmızı biber çorbası

Közlenmiş kırmızı biber çorbası tarifi
Közlenmiş biber çorbası tarifi

3 adet etli kırmızı biber
3 çarliston domates (veya 1 orta boy domates)
1tepeleme yemek kaşığı un
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 litre (5 su bardağı) et suyu
Karabiber ve tuz

Yapılışı
Ben biber ve domatesleri direk gaza temas etmesin diye şekildeki gibi közledim. Kanını soyduğumuz için folyonun da zararının olmayacağını düşündüm.
Közlenmiş biber ve domatesleri robatta çekiyoruz. Küçük bir tencerede tereyağını ve unu kavuruyoruz. Un kokusu gidince yavaş yavaş et suyunu ekliyoruz tuz ve karabiberi de ekleyip topaklanma olduysa blendirdan geçirip bir taşım kaynatıyoruz. Çok güzel bı çorba oldu bence yiyenlere afiyet olsun ..

3 Nisan 2018 Salı

Kır pidesi tarifi (kapalı pide)

Kır pidesi - kapalı pide
Kapalı pide (kır pidesi)

Malzemeler

 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı ılık süt
 1 çay bardağı ılık su
 1 yumurta akı
 1 tatlı kaşığı kuru maya (bunun yerine bir paket kuru ya da yaş maya da kullanabilirsiniz)
 1 tatlı kaşığı şeker
 Yarım tatlı kaşığı tuz
  3 su bardağı un ( ben 4 bardağa yakın kullandım 3 bardaktan sonra kontrollü ekleyelim)

 İçi için
İki orta boy haşlanmiş patates
1 çay kaşığı tuz
1çay kaşığı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Tercihen maydanoz

* Arkadaşlar isterseniz içini peynirli ya da kıymalı da yapabilirsiniz.

Yapılışı
Ilık su, süt, yağ, maya, şekeri karıştırıp 5 dk kadar üzerinin köpüklenmesini bekleyelim. Sonrasında tuz, un ve yumurta akını da ekleyip hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edelim daha sonra 15 dk dinlensin o arada içini hazirlayalim.
 Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp hafif unladığımız tezgahta merdaneyle uzunlamasına açalım. İçini koyup dikkatlice kenarlarını birleştirelim ve yağladığımız tepsiye dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürelim isterseniz çatalla çizikler atabilirsiniz. 15 dk dinlenmeye bırakalım. Önceden ısıttığımız 180 derecede (varsa fan ayarlı) 15 dk pişirelim. Hemen çıkarıp üzerini bezle örtelim ve pidelerimiz hazır. Yiyen herkese afiyet olsun..

Allah'a emanet olun kardeşler..

2 Nisan 2018 Pazartesi

ALKOLLÜ İÇECEKLER VE GIDALAR

HAZIR GIDALARDAN MUTFAĞIMIZA KADAR UZANAN ALKOL!!!
Her müslüman helal haram konusuna elinden geldiğince dikkat etmeli,hassasiyet göstermelidir. araştıranlar iyi bilir ki; çikolata, aromalı gazlı içecekler, kefir, sirke, krem tartar, turşu, vanilya ekstratı gibi bir çok gıdada alkol şüphesi bulunmaktadır.
    Şimdi birçoğumuzun aklına takılan sorulara birlikte cevap bulmaya çalışacağız.bu alkol niçin bu gıdalara ekleniyor?, etil alkol nedir?, alternatifi yok mu?, neden türkiyede bile alkolsuz olrak geçen gıdalarda alkol vardır?, bu alkol islamda yasaklanan alkol müdür?,şüphelimidir, caiz midir ya da helal midir? gibi aklımıza takılan bir çok konuya değineceğiz inşallah.
    Türkiye'de üretilen alkolün 3/2 si alkol geri kalan 3/1 i ara çözücü gibi katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. En çok kullanıldığı alanlar ise; aromalardır. aromalar genelde yağ cinsinden olduğundan ürüne karışabilmesi için alkol gibi bir ara çözücüye ihtiyaç duyulmaktadır. bunun yanında donma noktası, akışkanlık gibi farklı sebeplerle de kullanılmaktadır. alternatifi yok mu diye sorarsanız var; nişasta, laktoz (süt şekeri) gibi. ama hangisinin kullanıldığı (laktoz hariç) etikette belirtilmek zorunda olmadığından biz maalesef hangisinin kullanıldığını bilememekteyiz. alkol olarak etil alkol ya da propilen glikol(E1520) gibi diğer alkoller de kullanılabilmektedir.
  gelelim alkolün hangi gıdalarda hangi amaçlarla kullanıldığına; çikolata, vanilya ekstratı, aromalı pasta, kek, içecek ve aromaların kendisinde, kefir,sirke, turşu, propolis gibiürünlerde ara çözücü olarakkullanılır, krem tartar yan ürünüdür, turşu, sirke, kefirde ise oluşum aşamasında doğal bir süreçle ortaya çıkabilir.
   Etlerde bazen terbiye için kullanılır pişirirken mavi alev olması buna bağlıdır.
   Meyve sularında da direk olarak meyvelerden ortaya çıkabilmektedir.
   Esans ve parfümlerde de yine sıkça rastlanır.
   peki bunların hangisi caiz ya da değil.islam alimlerinin görüşü ne?
   önce gıda yönetmeliğine bakalım :
madde5:
b) bu tebliğ kapsamında yer alan içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3.0g/L , laktik asit miktarı en çok; 0,6 g/L uçucu asit miktarı en çok 0.4 g/L olmalıdır.
c)kafein miktarı en çok :150g/L olmalıdır.
    Buradan alkole belli bir sınır konduğunu fakat kat'i bir yasak olmadığını anlıyoruz.
    Peki diyanet ne diyor; bir gıda maddesinde aromalardan gelen etil alkol miktarı ortalama ; %0,1 ile %0,4 arasındadır. aroma yoluyla gıdaya katılmış olan bu alkol, pişirme gibi bir işlem sırasında yok olmuyor ya da % 0.3 oranının altına düşmüyorsa bu ürünlerin kullanımı uygun olmaz.

  Diyanetin bu fetvasında ürünlere sonradan eklenmesi ya dakendiliğinden oluşması arasında bir ayrım yapılmamıştır.iki durumda da içerikteki alkol , doğalolarak oluşan alkolün üst ortalama sınırını geçmiyorsa caiz geçiyorsa sakıncalı görülmüştür.

aşağıdaki linkten ayrı ayrı alimlerin görüşüne ulaşabilirsiniz.

 .http://www.halalwiki.net/index.php/%C3%87%C3%B6z%C3%BCc%C3%BC_madde_olarak_alkol

Evet arkadaşlarbu bilgilerin yanı sıra islam hukukundaaksi ispatlanana kadar gıdalar helal olarak kabul edilir. Fakat bakara suresi(187. ayet) inde de geçtiği gibi Allah'ın sınırına yaklaşmamak gerekmektedir.  bu nedenle biz de elimizden geldiğince helalliğine güvendiğimiz gıdaları tüketmeliyiz. Aşağıda bazı helal gıdaları paylaşiyorum ama bunların güncelliğini takip etmek gerekir.

Helal sertifikalı probolis;beeo arı ürünleri

Helal sertifikalı gazlı içecekler; Uludağ gazoz

Helal sertifikalı meyve suları;SADE ORGANİK
Firma adı: SADE ORGANİK-İSTANBUL Sertifikanın kapsadığı ürünler: Çeşitli Organik ve Naturel
MEYKON MEYVE VE KAYNAK SULARI
Firma adı: MEYKON MEYVE VE KAYNAK SULARI-ANTALYA Sertifikanın kapsadığı ürünler: Nar
MEYSU GIDA
Firma adı: MEYSU GIDA.-KAYSERİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: VİŞNE NEKTARI KAYISI NEKTARI
DÖHLER MARMARA Gıda Sanayi ve Tic.A.Ş
Firma adı: DÖHLER MARMARA -Balıkesir Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve ve Sebze
ELİTE NATUREL
Firma adı: ELİTE NATUREL – ANKARA Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve suyu
KONFRUT GIDA
Firma adı: KONFRUT GIDA – DENİZLİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve Püresi
ANADOLU ETAP
Firma adı: ANADOLU ETAP- DENİZLİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: Püre ve Konsantre
ASYA MEYVE SUYU VE GIDA SANAYİ A.Ş
Firma adı: ASYA MEYVE SUYU VE GIDA SANAYİ A.Ş KAVAKLIDERE/ANKARA
DÖHLER GIDA
Firma adı: DÖHLER GIDA KARAMAN Sertifikanın kapsadığı ürünler: MEYVE SUYU KONSANTRELERİ

Helal sertifikalı çikolata; Nafia Gıda Çikolata
Firma Adı: NAFİA GIDA – İSTANBUL Sertifikanın Kapsadığı Ürünler: Tablet Çikolata,
Tadelle-Sanset Gıda Turizm San. ve Tic.A.Ş
Firma adı: Sanset Gıda Turizm San. ve Tic.A.Ş
Sertifikanın kapsadığı ürünler: Tadelle Fındık Dolgulu Sütlü Çikolata,Tadelle Beyaz Çikolata Kaplamalı Fındık Dolgulu Sütlü Çikolata,Tadelle Fındık Dolgulu Bitter Çikolata,Gol Sütlü Çikolata Kaplamalı Fındık Draje,Sağra Sütlü Çikolata,Sağra Fındıklı Sütlü Çikolata,Sağra Antep Fıstıklı Sütlü Çikolata,Sağra Bitter Çikolta,Sağra Fındıklı Bitter Çikolata,Sağra Antep Fıstıklı Bitter Çikolata,Sağra Madlen Sütlü ve Bitter Çikolata
Helal sertifikalı temizlik ürünleri; ersağ

Helal sertifikalı turşular; http://www.gimdes.com/KategoriListe/sal-a--konserve--tur-u--soslar__25

Helal sertifikalı sirke;afia üzüm ve elma sirkesi