Farmasi resmi web sitesi değildir Farmasi üye ol = http://www.farmasiint.com/default?RefGuid=71478b23-bfbc-4de7-96ca-e366560b1c80 Hem saglikli hem helal ve kaliteli urunler icin, ek iş imkanı için, farmasi kayıt için kısacası kadına dair herşey icin

ALKOLLÜ İÇECEKLER VE GIDALAR

HAZIR GIDALARDAN MUTFAĞIMIZA KADAR UZANAN ALKOL!!!
Her müslüman helal haram konusuna elinden geldiğince dikkat etmeli,hassasiyet göstermelidir. araştıranlar iyi bilir ki; çikolata, aromalı gazlı içecekler, kefir, sirke, krem tartar, turşu, vanilya ekstratı gibi bir çok gıdada alkol şüphesi bulunmaktadır.
    Şimdi birçoğumuzun aklına takılan sorulara birlikte cevap bulmaya çalışacağız.bu alkol niçin bu gıdalara ekleniyor?, etil alkol nedir?, alternatifi yok mu?, neden türkiyede bile alkolsuz olrak geçen gıdalarda alkol vardır?, bu alkol islamda yasaklanan alkol müdür?,şüphelimidir, caiz midir ya da helal midir? gibi aklımıza takılan bir çok konuya değineceğiz inşallah.
    Türkiye'de üretilen alkolün 3/2 si alkol geri kalan 3/1 i ara çözücü gibi katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. En çok kullanıldığı alanlar ise; aromalardır. aromalar genelde yağ cinsinden olduğundan ürüne karışabilmesi için alkol gibi bir ara çözücüye ihtiyaç duyulmaktadır. bunun yanında donma noktası, akışkanlık gibi farklı sebeplerle de kullanılmaktadır. alternatifi yok mu diye sorarsanız var; nişasta, laktoz (süt şekeri) gibi. ama hangisinin kullanıldığı (laktoz hariç) etikette belirtilmek zorunda olmadığından biz maalesef hangisinin kullanıldığını bilememekteyiz. alkol olarak etil alkol ya da propilen glikol(E1520) gibi diğer alkoller de kullanılabilmektedir.
  gelelim alkolün hangi gıdalarda hangi amaçlarla kullanıldığına; çikolata, vanilya ekstratı, aromalı pasta, kek, içecek ve aromaların kendisinde, kefir,sirke, turşu, propolis gibiürünlerde ara çözücü olarakkullanılır, krem tartar yan ürünüdür, turşu, sirke, kefirde ise oluşum aşamasında doğal bir süreçle ortaya çıkabilir.
   Etlerde bazen terbiye için kullanılır pişirirken mavi alev olması buna bağlıdır.
   Meyve sularında da direk olarak meyvelerden ortaya çıkabilmektedir.
   Esans ve parfümlerde de yine sıkça rastlanır.
   peki bunların hangisi caiz ya da değil.islam alimlerinin görüşü ne?
   önce gıda yönetmeliğine bakalım :
madde5:
b) bu tebliğ kapsamında yer alan içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3.0g/L , laktik asit miktarı en çok; 0,6 g/L uçucu asit miktarı en çok 0.4 g/L olmalıdır.
c)kafein miktarı en çok :150g/L olmalıdır.
    Buradan alkole belli bir sınır konduğunu fakat kat'i bir yasak olmadığını anlıyoruz.
    Peki diyanet ne diyor; bir gıda maddesinde aromalardan gelen etil alkol miktarı ortalama ; %0,1 ile %0,4 arasındadır. aroma yoluyla gıdaya katılmış olan bu alkol, pişirme gibi bir işlem sırasında yok olmuyor ya da % 0.3 oranının altına düşmüyorsa bu ürünlerin kullanımı uygun olmaz.

  Diyanetin bu fetvasında ürünlere sonradan eklenmesi ya dakendiliğinden oluşması arasında bir ayrım yapılmamıştır.iki durumda da içerikteki alkol , doğalolarak oluşan alkolün üst ortalama sınırını geçmiyorsa caiz geçiyorsa sakıncalı görülmüştür.

aşağıdaki linkten ayrı ayrı alimlerin görüşüne ulaşabilirsiniz.

 .http://www.halalwiki.net/index.php/%C3%87%C3%B6z%C3%BCc%C3%BC_madde_olarak_alkol

Evet arkadaşlarbu bilgilerin yanı sıra islam hukukundaaksi ispatlanana kadar gıdalar helal olarak kabul edilir. Fakat bakara suresi(187. ayet) inde de geçtiği gibi Allah'ın sınırına yaklaşmamak gerekmektedir.  bu nedenle biz de elimizden geldiğince helalliğine güvendiğimiz gıdaları tüketmeliyiz. Aşağıda bazı helal gıdaları paylaşiyorum ama bunların güncelliğini takip etmek gerekir.

Helal sertifikalı probolis;beeo arı ürünleri

Helal sertifikalı gazlı içecekler; Uludağ gazoz

Helal sertifikalı meyve suları;SADE ORGANİK
Firma adı: SADE ORGANİK-İSTANBUL Sertifikanın kapsadığı ürünler: Çeşitli Organik ve Naturel
MEYKON MEYVE VE KAYNAK SULARI
Firma adı: MEYKON MEYVE VE KAYNAK SULARI-ANTALYA Sertifikanın kapsadığı ürünler: Nar
MEYSU GIDA
Firma adı: MEYSU GIDA.-KAYSERİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: VİŞNE NEKTARI KAYISI NEKTARI
DÖHLER MARMARA Gıda Sanayi ve Tic.A.Ş
Firma adı: DÖHLER MARMARA -Balıkesir Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve ve Sebze
ELİTE NATUREL
Firma adı: ELİTE NATUREL – ANKARA Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve suyu
KONFRUT GIDA
Firma adı: KONFRUT GIDA – DENİZLİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: Meyve Püresi
ANADOLU ETAP
Firma adı: ANADOLU ETAP- DENİZLİ Sertifikanın kapsadığı ürünler: Püre ve Konsantre
ASYA MEYVE SUYU VE GIDA SANAYİ A.Ş
Firma adı: ASYA MEYVE SUYU VE GIDA SANAYİ A.Ş KAVAKLIDERE/ANKARA
DÖHLER GIDA
Firma adı: DÖHLER GIDA KARAMAN Sertifikanın kapsadığı ürünler: MEYVE SUYU KONSANTRELERİ

Helal sertifikalı çikolata; Nafia Gıda Çikolata
Firma Adı: NAFİA GIDA – İSTANBUL Sertifikanın Kapsadığı Ürünler: Tablet Çikolata,
Tadelle-Sanset Gıda Turizm San. ve Tic.A.Ş
Firma adı: Sanset Gıda Turizm San. ve Tic.A.Ş
Sertifikanın kapsadığı ürünler: Tadelle Fındık Dolgulu Sütlü Çikolata,Tadelle Beyaz Çikolata Kaplamalı Fındık Dolgulu Sütlü Çikolata,Tadelle Fındık Dolgulu Bitter Çikolata,Gol Sütlü Çikolata Kaplamalı Fındık Draje,Sağra Sütlü Çikolata,Sağra Fındıklı Sütlü Çikolata,Sağra Antep Fıstıklı Sütlü Çikolata,Sağra Bitter Çikolta,Sağra Fındıklı Bitter Çikolata,Sağra Antep Fıstıklı Bitter Çikolata,Sağra Madlen Sütlü ve Bitter Çikolata
Helal sertifikalı temizlik ürünleri; ersağ

Helal sertifikalı turşular; http://www.gimdes.com/KategoriListe/sal-a--konserve--tur-u--soslar__25

Helal sertifikalı sirke;afia üzüm ve elma sirkesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@templatesyard